Hvordan dyrke planter innendørs med vekstlys

Hvis du elsker å ha planter i og rundt hjemmet ditt, men ikke får nok naturlig sollys til å få dem til å trives, er vekstlyspære det perfekte alternativet for deg! Vekstlys er elektriske lamper som gir en type lysenergi som kan fungere som en erstatning for naturlig sollys, og som virkelig kan hjelpe planter med å nå sitt fulle potensiale. I Norge har vi mange måneder med minimalt sollys hver vinter, og vekstlys kan derfor fungere som en god erstatning. Planter er spesielt avhengige av sollys for planteproduksjon, så våre vekstlyspære vil kunne bidra til at plantene i hjemmet ditt trives selv i perioder uten noe naturlig sollys. Her er en oversikt over hva du trenger å vite om bruk av vekstlyspære for innendørs hagearbeid. Hvis dette høres ut som noe for deg, her finner du det perfekte vokselyset – kjøp vekstlyspære

Typer av vekstlys 

Med vekstlys vil du kunne sikre at planter og grønnsaker trives selv i det mørke halvåret. Vekstlamper er optimalisert for vekst, og plantene vil absorbere nesten 100% av det lyset våre LED-vekstlys gir til fotosyntese. Vokselys kommer i mange forskjellige former og størrelser. Planter bruker blått og rødt lys for vekst, da de ikke absorberer grønt eller gult lys. Den vanligste typen er lysrør fordi de er rimelige og effektive. Et annet populært alternativ er LED-vokselys, som har blitt stadig mer populært de siste årene på grunn av deres lange levetid, lave strømforbruk og evne til å målrette spesifikke bølgelengder av lys som planter trenger. Til slutt er HID-lamper (høyintensitetsutladningslamper) de kraftigste av alle typer vekstlyspære og kan brukes til store kommersielle applikasjoner eller intensive innendørs hageprosjekter. Som en tommelfingerregel bør spirende planter bruke PAR på 100-120, mens salat og andre grønne planter trenger rundt 100-200. Trær som skal overvintre trenger rundt PAR på 100, mens blomstrende planter trenger opptil 3-400 PAR under vekst og opptil 1000 PAR under blomstring.

Hvordan bruke Grow Lights 

Når du har bestemt deg for hvilken type vekstlyspære som passer for deg, er det viktig å sette opp belysningssystemet riktig slik at plantene dine får best mulig pleie. For det første, finn et sted nær nok til å koble til vekstlyset (e). Du må også sørge for at det er rikelig med luftsirkulasjon rundt armaturen slik at den ikke overopphetes. Når disse trinnene er fullført, er det på tide å begynne å sette opp timeren slik at plantene dine får riktig mengde lys hver dag – vanligvis mellom 18-24 timer per dag, avhengig av plantearten du dyrker. Sist, men ikke minst, hold et øye med hvordan plantene dine har det noen få uker og juster deretter om nødvendig! 

Vekstlys kan være en fin måte å sikre at inneplantene dine får all energien de trenger, selv når naturlig sollys ikke er tilgjengelig. Det finnes et bredt utvalg av vekstlys der ute – fra lysrør til LED-lamper – så uansett hvilken type du velger, sørg for at den passer for det prosjektet du takler! Med riktig oppsett og vedlikehold kan innendørs hagearbeid med vekstlys være en morsom og givende opplevelse – se når hagen din vokser med minimal innsats!